Haber

Madenciler kendilerini ocaklara kilitleyerek açlık grevine başladı

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde Yunus Emre Termik Santrali’ni işleten Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik’te çalışan işçiler, haklarını talep etmek için açlık grevine başladı.

ANKA’nın haberine göre, 6 gün boyunca oturma eylemini sürdüren personelin Ankara’ya yürüme girişimi engellendi. Çalışanlar daha sonra bugünden itibaren eylemlerini açlık grevine dönüştürdü.

Madenciler yaptıkları açıklamada mağduriyetlerini dile getirerek, madencilik şirketinin TMSF’ye satılmasının ardından haklarının ödenmediğini duyurdu. Personel, TMSF’nin satış sürecinde haklarını kaybetmeyeceklerinin sözünü verdiğini ancak hakları ödenmediği için kendilerine destek vermediklerini belirtti. Personel maaşlarının sistematik bir şekilde yatırılmadığını ve eksik olduğunu açıkladı. İşçiler yaptıkları açıklamada yaşananları şöyle anlattı: “Herkes 10-15 yıldır burada çalışıyor. Herkesin emeğini TMSF ödeseydi, yani kıdem tazminatı alsa kimse burada kalmazdı. Acımız büyük. Hepimizin evde bekleyen çocukları var. Okullar açılacak. Hepimiz okula dönüş alışverişi yapacağız. Adamlar bize 10-10,5 bin lira yatırdı. Adamlar taban fiyatı bile yatırmadılar. PES’i kestiler, iznim bile yok. BES karşı tarafa yatırılmadığı için iptal ettiremem. Evim kiralık, evlerimizin çoğu kiralık. Herkesin çocuğu var ve okula gidecek. Çoğumuz gurbetçiyiz… Normalde ayın 7’si ile 10’u arasında maaş alıyorduk ama kişi başına göre 20’si, 25’i ve 30’unda maaş ödeniyor. Bir ay daha sürecek. Birinci ayın maaşını üçüncü ayın 5’inde yatırıyor.

‘SADAKAT TALEP ETMİYORUZ, HAKKIMIZI VERİN’

Yıldızlar Holding usulsüz bir şekilde iş yapıyor, TMSF denetlemiyor. Neden kontrol etmiyor? İmzalamadan, hiçbir yük getirmeden, sözleşme yapmadan bizi cezalandırıyor. Aylık maaşlarımızı yarı yarıya ödüyor, sigortamızı da yer üstünde ödüyor. Yetmiyor, her yerde santralde çalıştırıyor… Ayın ilki itibarıyla 165 işçi olarak hepimiz ücretsiz izne çıkarıldık.

Hakkımızı verin, kimseden sadaka istemiyoruz. Devlet yetkililerine sesleniyoruz, ‘Sesimizi duyan var mı?’

CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka da işçilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Nazlıaka, hükümetin işletmenin eski sahibinin arkasında durduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu işletmenin FETÖ üyesi olduğu 15 Temmuz’da ortaya çıktı ve doğal olarak TMSF’ye devredildi. Ancak TMSF, maden personelinin haklarını bir süre gasp etti. Şimdi aynı maden işçileri yine büyük acılar yaşıyor. Şirket, Aralık 2022’de Yıldızlar SSS Holding’e satıldı. Yıldızlar SSS Holding, önce yaklaşık 250 çalışanına ücretsiz izin verdi, ardından bir kısmını işten çıkardı ancak tazminatlarını hâlâ ödemediği bilgisini aldık. “Şu anda Yıldızlar SSS Holding’e ait olan ve Beypazarı başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen son derece deneyimli maden işçilerinin yeraltında çalıştığı işletmede yer altı madencilerine hakları verilmiyor.” (HABER MERKEZİ)

haber-sulakyurt.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Polatlı Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu