İş

Küresel piyasalar merkez bankalarının ardından karıştı

Değerli merkez bankalarının para politikası kararlarının açıklandığı ve yoğun bir veri gündeminin yaşandığı haftanın son gününde küresel piyasalar karışık bir seyir izliyor.

Bir süredir dünya ekonomilerinin temel sorunu olan enflasyon, sınırlı da olsa gerilemeye devam ederken, para politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed), dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizini 25 baz puan artırdı. Bugün para politikası kararlarını açıklayan Japonya Merkez Bankası (BoJ), politika faizini ve getiri eğrisi hedef bandını sabit bıraktı.

Bankalar veri odaklı karar almaya devam edeceklerini vurgulayarak şahin politikalara kapı kapatmazken, piyasalardaki risk iştahı erozyona uğrarken, makroekonomik veri takvimi yeniden yatırımcıların odağına alındı.

ABD’de dün açıklanan verilerden gelen sinyaller fiyatlamayı zorlaştırırken, para piyasalarında Fed’in Eylül ayı toplantısına ilişkin beklentiler politika faizini sabit tutma yönünde güçlü kaldı.

Buna göre, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,4 büyüyerek yüzde 1,8’lik büyüme tahminini aştı.

Bir önceki çeyrekte yüzde 4,1 artan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, ikinci çeyrekte yüzde 2,6 ile beklentilerin altında artarak fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etse de ekonomideki büyüme ekonomideki büyümenin devam edeceğine dair endişeleri destekledi. Fed şahin politikalarına devam edebilir.

Ülkede ilk kez işsizlik maaşına başvuranların sayısı 22 Temmuz ile biten haftada 221 bin ile 5 ayın en düşük seviyesine gerilerken, dayanıklı mal siparişleri Haziran’da aylık bazda yüzde 4,7 arttı. tahminler

Öte yandan Fed, büyük bankaların sermaye gereksinimlerinin artırılmasına yönelik öneriyi onaylarken, 30 Kasım’a kadar kamuoyuna açık kalacak önerinin büyük bankaların sermaye gereksinimlerinde yüzde 16’lık bir artışla sonuçlanması bekleniyor. toplamda.

Bankaların değişikliklere uyum sağlamasına yönelik geçiş hükümlerini de içeren teklif kapsamında, büyük bankalar 1 Temmuz 2025’te yeni çerçeveye geçişe başlayacak ve 1 Temmuz 2028’den itibaren tam uyum sağlanacak.

Bu gelişmelerle birlikte dün yaklaşık 20 baz puan yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4, dolar endeksi ise 101,8 seviyesinde.

Dün yüzde 1,4 düşüşle günü 1.946 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, yeni güne önceki kapanışının yüzde 0,4 üzerinde 1.954 dolardan başlarken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,1 artışla 83,3 dolardan işlem görüyor. bu dakikalarda azalma

New York borsasında dün Dow Jones endeksi günü yüzde 0,67 düşüşle tamamlayarak 13 günlük yükseliş serisine son verdi. S&P 500 endeksi günü yüzde 0,62, Nasdaq endeksi yüzde 0,55 değer kaybıyla kapattı. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Avrupa’da borsalar, ECB Lideri Christine Lagarde’ın dünkü faiz kararı sonrası yaptığı açıklamalardan gelen AMB’nin bir sonraki toplantıyı atlayabileceği sinyalleriyle olumlu bir seyir izledi.

Dün ECB beklentiler doğrultusunda üç ana politika faizini 25 baz puan artırırken, Lagarde Euro Bölgesi’nde enflasyonun düşüş eğilimine girmekle birlikte çok uzun bir süre çok yüksek seviyede kalmasının beklendiğini ifade etti.

Euro Bölgesi’nde ekonomik göstergelerin kötüleştiğine işaret eden Lagarde, konut ve iş yeri yatırımlarında zayıflama yaşandığına dikkat çekti.

Lagarde, işgücü piyasasının güçlü seyrinin altını çizerek, imalat koluna ilişkin bilgilerin gelecekte bozulabileceği uyarısında bulundu.

Analistler, bölgede artan resesyon dalgalanmalarının AMB’nin politika alanını daralttığını belirterek, bu durumun şahin politikaların uygulanmasına yönelik takvimi etkileyeceğini tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,21, DAX 40 endeksi yüzde 1,70, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,05 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 2,13 arttı. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya borsaları güne karışık bir seyirle başlarken, BOJ’un politika faizi ve getiri eğrisini değiştirmese de getiri eğrisi aralığını değiştirebileceğine dair sinyalleri piyasalarda şahin bir adım olarak algılandı.

BOJ, bugünkü para politikası kararlarında politika faizini değiştirmeyerek eksi yüzde 0,1’de ve getiri eğrisi hedef aralığını artı/eksi yüzde 0,5’te tuttu.

Metinde, enflasyondaki yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda gevşek para politikasının etkisinin reel faizler aracılığıyla güçleneceğine dikkat çekilirken, uzun vadeli faizlerin kontrol altında tutulmasının ekonomiyi önemli ölçüde etkileyebileceği ifade edildi. Tahvil piyasalarının işleyişi ve volatilitenin artması.

Böyle bir durumda getiri eğrisi bandının genişletilebileceği ve süregelen belirsizlikler nedeniyle bankanın yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar gevşek para politikasını sürdüreceği metinde belirtildi.

Faiz kararının ardından dolar/yen paritesi yüzde 0,6 azalarak 138,6 oldu.

Japonya’da açıklanan verilere göre Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 3,2 artışla beklentileri aştı.

Öte yandan Çin hükümetinin inşaat sektörüne yönelik kısıtlamaları kaldırmaya devam etmesi Çin borsalarını desteklerken, söz konusu artışta emlak şirketleri başı çekiyor.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,3 değer kaybederken, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,9 ve Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 1,4 arttı.

Dün iç piyasada olumlu bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, günü yüzde 1,66 artışla 6.856,11 puanda tamamlayarak bugüne kadar gördüğü en yüksek günlük kapanışı ve en yüksek seviyeden rekorunu kaydetti.

Dün bir önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde günü 26,9535’te tamamlayan Dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,9600 seviyesinden işlem görüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) genel başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alınırken, yerlerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atandı.

Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), SASA Polyester Sanayi’nin 2 milyon 582 bin 311 liralık ödenmiş sermaye artırım başvurusunu onayladı.

Analistler bugün ülkede dış ticaret dengesi ve ekonomik güven endeksi, Euro bölgesinde tüketici inanç endeksi, Almanya’da enflasyon, ABD’de bireysel tüketim harcamaları ve teknik olarak BIST 100 olan Michigan Üniversitesi tüketici inanç endeksi verilerinin takip edileceğini belirtti. Endeksin 7.000 ve 7.150 seviyelerinin direnç pozisyonunda, 6.800 ve 6.700 puanların ise ana pozisyonda olduğuna dikkat çekti.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye Haziran ayı dış ticaret dengesi

10.00 Türkiye Temmuz ekonomik güven endeksi

12.00 Euro bölgesi Temmuz ayı tüketici inanç endeksi

15.00 Almanya Temmuz TÜFE

15.30 ABD, Haziran kişisel gelir ve giderleri

17.00 ABD Michigan Üniversitesi Temmuz ayı tüketici güven endeksi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu