Haber

Gazeteci Deniz Yücel için tutuklama kararı

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Die Welt gazetesi yazarı ve eski Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “alenen alenen aşağılama” suçlamalarıyla yargılandığı davada 18 Mayıs’ta görülen duruşmada Yücel hakkında tutuklama kararı verilmesine karar verdi. devlete ve yargı organlarına hakaret”.

Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği’nin (MLSA) haberine göre, Almanya’da yaşayan Yücel’in savunma talebini Adalet Bakanlığı’nın işleme koymaması üzerine mahkeme gazeteci hakkında tutuklama kararı çıkardı.

PEN Berlin’den tepki

PEN Berlin, dernek sözcüsü Yücel hakkında yeni tutuklama kararı çıkarılmasına tepki gösterdi. PEN’den yapılan açıklamada, bu suçlamalarla ilgili dava açılmasının “skandal” olduğu belirtildi. Açıklamada, Yücel hakkındaki davanın “derhal düşürülmesi” istendi.

PEN Berlin yaptığı açıklamada, Yücel’in Türkiye’de bir yıldır iddianamesiz tutuklu kalmasının hem Anayasa Mahkemesi hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarında “hukuka aykırı bir durum” olarak belirlendiğini bildirdi. . Dernek, Yücel’e suçlamaları desteklemek için Die Welt gazetesinde yaptığı haber ve röportajların gösterildiğini ancak bu tür gazetecilik faaliyetlerinin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurguladı. PEN Berlin, “Hukuk devletinde Deniz Yücel’e dava açılmaz” açıklaması yaptı.

Türk-Alman gazeteci Deniz Yücel, “terör yaymak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla 14 Şubat 2017’de İstanbul’da gözaltına alındı ​​ve bir yıl hapis yattı. Bir yıl sonra tahliye olan Yücel, 2020 yılında 2 yıl 9 ay gıyabında ceza aldı.

Anayasa Mahkemesi, 2019 yılında Türkiye’de bir yıldır tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel’in başvurusuna ilişkin kararında Yücel’in “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ile “ifade ve basın özgürlüğü”nün ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi ayrıca Yücel’e 25 bin TL manevi tazminat ve 2 bin 700 TL dava masrafı ödenmesine karar verdi. AİHM, Deniz Yücel’in tutukluluğuna ilişkin yaptığı başvuruda da Türkiye’nin AİHS’nin “özgürlük ve güvenlik” ve “ifade özgürlüğü” unsurlarını ihlal ettiğine karar vererek Türkiye’yi tazminata mahkum etti.

Yücel’in Türkiye’deki davasına 17 Ekim’de devam edilecek.

DW,epd,dpa/BO,HT

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu