Haber

Artvin Arıcılar Birliği Başkanı Durmuş: Devletimizden Yeni Bir Düzenlemeyle Artvin’de Arıcıları Ön Plana Çıkarmasını İstiyoruz

UĞUR İSTANBULU

ArtvinArıcılar Birliği Lideri İbrahim Durmuş, “Mevsim nedeniyle Artvin bölgesi küresel ısınmadan çok etkilendi bu nedenle arıcılarımız çok zor durumda. Burada devletimizin ve yetkililerin arıcıları ön plana çıkarmasını istiyoruz. Artvin’de yeni bir düzenleme ile.”

Artvin Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, Artvin’de arıcılıkta yaşadıkları zorluklara dikkat çekti. Durmuş, “Artvin ilinden çıkamayız. Artvin’de bal olmazsa Kars’a, Ağrı’ya, Muş’a gidemeyiz ama Van’da bal yoksa adam arısını yükleyip gelsin diyelim. Erzincan’a, oysa sadece Erzincan’a gidebiliyoruz. Ardahan Biz gidebiliriz. Bu küresel ısınmadan biz de etkilendik ve bakanlığımızın ve bu gen merkezindeki arıcıların bu konuya biraz daha sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

“BU YÖNETMELİK DEĞİŞMELİ”

İbrahim Durmuş dedi ki:

“Mevsim nedeniyle Artvin bölgesi küresel ısınmadan çok etkilendi bu nedenle arıcılarımız çok zor durumda ama havanın bir kaç gündür güzel olması nedeniyle arıcılarımız çalışmalara başladı. arıcılarımıza çerçeve ve mum yetiştirmek için harıl harıl çalışıyoruz.Bunu hazırlamak zorundayız.Arıcılarımızın durumu sıkıntılı ve sahibi de değiliz dağda çadırlarda yaşıyoruz ve kendi imkanlarımız ile balımızı üretiyoruz. Artvin’de artvin’de devletimizden ve yetkililerimizden yeni bir yönetmelikle arıcıların öne çıkmasını istiyoruz.Türkiye’de Kafkas arı gen merkeziyiz,yönetmeliğimize göre Adana,Mersin,Artvin veya Kars’taki arıcılarımız uymak zorunda. düzenleme. Ardahan Artvin ilinden çıkamadığımız için Türkiye yönetmeliği ve başka bir yönetmeliğin dışına çıkarak bu arıcılığı yapmak zorundayız. Artvin’de bal olmazsa Kars’a, Ağrı’ya, Muş’a gidemeyiz ama Van’da bal olmazsa adam arısını yükleyip Erzincan’a gelir diyelim, oysa biz sadece Erzincan’a gidebiliriz. Ardahan Biz gidebiliriz. Bizler de bu küresel ısınmadan etkilendik ve umduğumuz gibi bakanlığımızın ve bu gen merkezindeki arıcıların bu konuya biraz daha sahip çıkmasını istiyoruz. Doğada görünmeyen bal veya nektarı satın alıp piyasaya sürüyoruz. Doğal olarak biraz daha korunmaya ihtiyacımız var. Artvin’in ekonomisi bal ile düzelir inşallah çünkü ilimizde 120 bin civarında polen var.

“BU YIL KESTANELERİMİZ GÜZEL OLDU VE EN KISA ZAMANDA ÖNLEMLER ALINMALI”

Arıcılarımızın ulaşım ve barınma konusunda sıkıntıları var, mazot ortada olduğu gibi diğer girdilerimiz de çok değerli ve tüm bu konularla birlikte gen bölgesindeki arıcıların bakanlık tarafından biraz daha desteklenmesini istiyoruz. Arıcılarımızın yüzde sekseni küresel ısınma ve hava kuralları nedeniyle yaylaya çıkmak zorunda kalıyor. Şu anda kestaneler çiçek açıyor ve bu sene kestane balından pek umudumuz yok. Yani bu kol kanserinden kestanelerimiz harap, ağaçlarımız kuruyor ve bir an önce önlem alınmasını istiyoruz. İnşallah ilaçlanır ve kuruyan ağaçlar bir an önce kesilerek ormandan uzaklaştırılır ve kesilen ağaçların yerine kestane ağaçları dikilir. Bu işler böyle devam ederse, böyle duyarsız davranırsak 10 yıl sonra Artvin’de kestane balı bulma şansımız zor ve durumumuz iyi değil. Artvin bölgesinde 700 rakım altı kestane bölgemiz var ve 700 rakım üstü çiçek ballarımızla devam ediyoruz. Şu anda Hopa, Arhavi ve Borçkalı arıcılarımız Ardanuç, Şavşat ve Ardahan‘ye doğru devam ediyorlar, bu yüzden çok fazla sorunumuz var.

“ARICILARIMIZDAN KONAKLAMA ÜCRETİ ALINIR”

Mevzuata göre ücret vermiyoruz ama muhtarlarımıza ve Ardahan Orman arazisi veya hazine arazisi olarak kiraladığımız yerlerde kalıyoruz. Devletimize teşekkür ediyorum, hazine arazilerini bize açmış, ya da Orman Müdürlüğü gibi kurumlar konaklama ücreti almazken, muhtarlar, ihtiyar heyeti bizden para alıp doğal olarak arıcımıza veriyor ama gelmezse oraya nasıl gidecek? Yönetmelikte hiç kimseye bir bedel ödenmeyeceği açık ama ne yazık ki arıcılarımızdan bu dikkate alınmadan konaklama ücreti alınıyor.

“ARTVİN EKONOMİSİNE CİDDİ KATKILARIMIZ VAR”

2019-2020’de Artvin’den bin ton bal aldık diyelim ama 2022’de 800 bin ton bal aldık ve bu bal bizde yok sattık ve arıcılarımızdan kimse balını yere dökmüyor. zemin. 800 bin ton bala ulaştığımızda arıcılarımızın balı doğal ve kaliteli olduğu için balımız biliniyor ve doğal olarak il dışından İzmir, Ankara ve İstanbul’dan müşterilerimiz var. Tüketiciler balımızı alıyor ve bu konuda Türk halkına Artvin’i tercih ettikleri için teşekkür ediyoruz, yine de tercih etmelerini isterim. Gelsinler Artvin’i gezsinler doğamız doğamız herşeyimiz harika. Artvin’e madeni paralar geliyor İstanbul, İzmir ve Ankara’nın paraları Artvin’e gelince Artvin’in ekonomisi doğal olarak canlanıyor. Bu yıl temennimiz Artvin’de bin ya da bin 200 ton bal üretilip bu balın il dışına satılması ki bu iyi bir para ve Artvin’de bu para tüketiliyor. Bakkal, manav ve döner ondan beslenir. Ancak Artvin’in geliri yok Artvin’de ne oluyor hayvancılık var ve arıcılık son zamanlarda yükselişte ve özellikle genç nüfus arıcılığa ilgi duymaya çalışıyor ve odaklanmaya başladı. Bu nedenle bakanlığımızın Artvin ve Ardahan gen bölgesi ile ilgili bir düzenleme daha istiyoruz çünkü birebir yönetmelikle yürüdüğünüz zaman yok ki koyun ve keçiler birbirine karışmak üzere.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu